Wyszukiwarka:
|
przerwa po 2 tygodniach jazdy po 6 dni (okresów) |
| Autor |
Wiadomość |
l1r0y
Uprawnienia: CE
|
Wysłany: 2017-03-19, 14:01 przerwa po 2 tygodniach jazdy po 6 dni (okresów)
|
|
|
Witam prosze o wyjaśnienie jak ma sie sytuacją która opiszę
pracuje
1 tydzien poniedziałek - sobota (6 okresów)
2 tydzien to samo poniedziałek - sobota (6okresów)
i teraz musze zrobic przerwe 45godzin????
czyli od wyciagniecia karty w sobote moge dopiero zaczac po uplywie min 45 godzin
prosze o wyjasnienie
i czy ma znaczenie np poniedziałek do soboty 1 tydzien czas jazdy z czasem pracy wynosil 5 godzin dziennie
a 2 tydzien poniedzialek do soboty juz wynosil zalozmy 12 godzin dziennie
okres?? to kazdy dzien w ktorym karta jest w tachografie jak to rozumiec
Dziekuje |
|
|
|
 |
|
|
LordTom83
Pracuję w firmie: Miratrans
Uprawnienia: A, B, C, E, KK, ADR
Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 04 Gru 2012 Posty: 316 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2017-03-19, 14:12
|
|
|
załóżmy, że zacząłeś pracę w poniedziałek o godz. 7. Maksymalnie po 6 dniach (6 x 24h), czyli w niedziele o godz. 7 musisz zacząć kręcić pauzę weekendową (skróconą co najmniej 24h lub regularną co najmniej 45h).
załóżmy, że w drugim tygodniu rozpocząłeś znowu pracować w poniedziałek o 7 rano, w weekend zrobiłeś pauzę weekendową skróconą. Znowu maksymalnie po 6 dobach licząc od poniedziałku 7 rano musisz zacząć kręcić pauzę weekendową. Tym razem musi to być pauza regularna trwająca co najmniej 45h.
Musisz pamiętać, że godziny z pauzy weekendowej musisz zrekompensować w ciągu najbliższych 3 tyg. Możesz oddać brakujące godziny w pauzie dobowej (pauza dobowa + brakujące godziny) lub w pauzie weekendowej (pauza weekendowa + brakujące godziny). Pamiętaj również, że brakujące godziny muszą być oddane w całości. |
|
|
|
 |
Zubi
Uprawnienia: B, C, C+E
|
Wysłany: 2017-03-20, 19:29
|
|
|
Nierealne założenia ponieważ 12h dziennie jazdy jest niemożliwością zgodnie z prawem
Pierwszy tydzień robisz 6 okresów po 5h to daje Ci 30h w pierwszym tygodniu.
Pamiętać należy, że możesz w drugim tygodniu maksymalnie jechać 56h, czyli w ciągu dwóch tygodni zrobisz 86h jazdy. A skoro w drugim tygodniu robisz 56h jazdy, to w 3 tygodniu możesz jechać maksymalnie 34h do odpoczynku tygodniowego.
Poza tym pamiętaj, że możesz jechać 9h dziennie, przeciągając 2 razy w tygodniu do 10h.
Co do przerw to kolega wyżej Ci odpowiedział wyczerpująco.
Ale to są przecież podstawy, które na KW powinni Ci wbić do głowy. |
|
|
|
 |
Showtits
Mrówa

Tym śmigam: Scania R420 2013r
Uprawnienia: B,BE,C,CE.HDS,KK,KW
Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 24 Cze 2013 Posty: 176 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2017-03-21, 06:23
|
|
|
Sęk w tym,że takich rzeczy na KW nie było(przynajmniej u mnie).
Ja tam jak zacząłem jeździć ,to pytałem na CB,na parkingach itp i jakoś to ogarnąłem,choć nie raz i tak robię wydruk i się zastanawiam czy wszystko ok.
Przy tacho cyfrowym jest o wiele łatwiej bo masz czas 2 TYG i możesz łatwo obliczyć sobie ile możesz jechać,a te nwoe tacho cyfrowe już nawet informuje jak przeginasz czas jazdy w danym tygondiu/czas pracy albo zbliżasz się do 10 h jazdy. |
|
|
|
 |
|
|
LordTom83
Pracuję w firmie: Miratrans
Uprawnienia: A, B, C, E, KK, ADR
Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 04 Gru 2012 Posty: 316 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2017-03-21, 21:06
|
|
|
| Zubi napisał/a: | Nierealne założenia ponieważ 12h dziennie jazdy jest niemożliwością zgodnie z prawem
Pierwszy tydzień robisz 6 okresów po 5h to daje Ci 30h w pierwszym tygodniu.
Pamiętać należy, że możesz w drugim tygodniu maksymalnie jechać 56h, czyli w ciągu dwóch tygodni zrobisz 86h jazdy. A skoro w drugim tygodniu robisz 56h jazdy, to w 3 tygodniu możesz jechać maksymalnie 34h do odpoczynku tygodniowego.
Poza tym pamiętaj, że możesz jechać 9h dziennie, przeciągając 2 razy w tygodniu do 10h.
Co do przerw to kolega wyżej Ci odpowiedział wyczerpująco.
Ale to są przecież podstawy, które na KW powinni Ci wbić do głowy. |
wszystko jest OK. Na priv mi pisał jak jeździ. Kilka godzin dziennie. Jego dzień pracy wynosi ok 8h, jeden tydzień 6 dni a następny 5 dni. Nie przekroczy 90h w 2 tygodniach a przy okazji po po drugim tygodniu robi pauzę regularną weekendową i od razu rekompensuje mu się skrócona pauza weekendowa |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
http://www1.picturepush.com/photo/a/9147869/640/9147869.jpg |
|