Wyszukiwarka:
|
Mały i duży kabotaż - jak ogarnąć te pojęcia |
| Autor |
Wiadomość |
lofican

|
Wysłany: 2017-04-08, 13:13 Mały i duży kabotaż - jak ogarnąć te pojęcia
|
|
|
Witam.
Jest pełno wiadomości w Internecie na temat kabotażu, tylko że są tak napisane, że ciężko je zrozumieć i w związku z tym mam prośbę. Czy mógłby ktoś wyjaśnić prostym językiem, co to jest kabotaż (kiedy się zaczyna, a kiedy kończy) i czym się różnią i kogą dotyczą duże i małe kabotaże? |
|
|
|
 |
|
|
LordTom83
Pracuję w firmie: Miratrans
Uprawnienia: A, B, C, E, KK, ADR
Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 04 Gru 2012 Posty: 316 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2017-04-08, 21:51
|
|
|
z tego co czytałem to kabotaż mały/wielki dotyczy tylko żeglugi morskiej.
Mały - w obrębie jednego morza, wielki - w obrębie różnych mórz
Myślę, że nie o to pytałeś a o przewóz kabotażowy.
Kabotaż to przewóz towarów w obrębie jednego państwa przez przewoźnika, który nie ma siedziby w danym kraju.
Przykład:
Polska firma transportowa dostała zlecenie przewiezienia towaru z Paryża do Lyon - kabotaż
Francuska firma transportowa dostała zlecenie przewiezienia towaru z Paryża do Lyon - to nie jest kabotaż
Polska firma transportowa dostała zlecenie przewiezienia towaru z Paryża do Berlina - to nie jest kabotaż |
| Ostatnio zmieniony przez LordTom83 2017-04-08, 21:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
czarny_janek
Tym śmigam: Volvo fh12 420
Uprawnienia: B, C, C+E
Wiek: 35 Dołączył: 01 Kwi 2017 Posty: 15 Skąd: Gorzów Wielkopolski
|
Wysłany: 2017-05-26, 06:55
|
|
|
| I kabotaż może być tylko 3krotny. Tak jest u mnie w firmie przynajmniej. Tzn. jedziesz do Helmutów z towarem tam w de możesz 3 razy załadować się i rozładować w de po czym musisz mieć załadunek w de i rozładunek w innym kraju. Np w naszej pięknej polsce |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
http://www1.picturepush.com/photo/a/9147869/640/9147869.jpg |
|