Wyszukiwarka:
 




Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: KDtruck
2012-08-12, 22:39
Auto Route 2011.Mapa,którą używam na laptopie.
Autor Wiadomość
KDtruck 


Uprawnienia: A,B,C,E,ADR
Pomógł: 1 raz
Wiek: 41
Dołączył: 21 Maj 2012
Posty: 69
Wysłany: 2012-08-12, 21:47   Auto Route 2011.Mapa,którą używam na laptopie.

Auto Route 2011 - Mapa na moim laptopie.




Produkt firmy Microsoft AutoRoute 2011 moim zdaniem jest idealnym rozwiązaniem dla kierowców,którzy szybko i bez zbędnego błądzenia,marnowania paliwa i cennych minut jazdy chcą trafić do celu.Mapa jest w języku angielskim,ale to nie przeszkadza,aby bardzo szybko opanować jej podstawowe funkcje.Posiada wyszukiwarkę adresów.Możemy wpisać kod,nazwę miasta i ulicę.Dla bezpieczeństwa dojechania do odpowiedniego miasta,zawsze szukam adresu po kodzie i później wpisuję nazwę ulicy i numer.


Po co Ci mapa na laptopie,skoro masz już nawigację,nie za dużo tego?
Kilka razy słyszałem to pytanie od innych kierowców.Mapa to mapa,a nawigacja to nawigacja.Używam obydwóch naraz ponieważ wspaniale się uzupełniają i jadąc mam pełny obraz,gdzie się znajduję.Na mapę patrzymy z widoku 2D,możemy ją oddalać,przybliżać i kontrolować nasze położenie dzięki podłączonej do laptopa antenie GPS.Na mapie są zaznaczone wszystkie strefy przemysłowe "zone".Jest to bardzo pomocne w momencie,gdy nie mamy w adresie podanej ulicy tylko "zone".Bardzo często zdarza mi się dostać adres bez nazwy ulicy we Francji.

np.
Messe "CARTES 2010" - Nazwa firmy.
ZL Paris Nord - nazwa zony.
93420 Villepinte - miejscowość.
hale nr.4 stand M120 - numer hali i numer stanowiska.

W tym przykładzie pokazałem,że nie mamy nazwy ulicy tylko nazwę "zony".
Jak sobie poradzić w takim przypadku.Tutaj sama nawigacja sobie nie poradzi.Nie słyszałem o nawigacjach,w których można wpisać nazwe miasta i później nazwę "zony".
W AutoRoute też nie ma opcji w wyszukiwarce szukaj "zony".Więc jak szukać "zony"i bezproblemu dojechać pod wskazany adres,jeżeli nie znamy nazy ulicy.
Napiszę jak ja to robię.
Wpisuję po kodzie miejscowość do której mam jechać,a następnie przybliżam tą miejscowość na mapie i w ten sposób przesuwając mapę szukam danej "ZONY".Gdy znajdę "ZONĘ",którą szukałem,następną rzeczą którą robię,jest szukanie najbliższej ulicy znajdującej się przy "ZONIE" lub bardzo często na terenie "ZONY",gdy tą ulicę znajdę,wpisuję ją do nawigacji.Mając wpisaną ulicę w Auto Mapę,ta bardzo szybko wytycza trasę do celu.Jakie to proste,prawda ?W adresie,który dostałem nie miałem podanej nazwy ulicy,a jednak poradziłem sobie z tym problemem i teraz mogę jechać według wskazań Auto Mapy,pomimo że ta nie potrafi znaleźć "ZONY".Wiem,że wielu kierowców,którzy używają AutoRoute w taki właśnie sposób radzą sobie z "ZONAMI"w adresach,gdy brakuje nazwy ulicy.Planowanie trasy jest dziecinnie proste,zmienianie trasy odbywa się poprzez przeciągnięcie myszką lub za pomocą"TouchPad"na laptopie trasy w inne miejsce na mapie,Auto Route sama wytyczy trasę,zmieniać i korygować trasę możemy do woli.Podczas jazdy na mapie widzimy swoją pozycję jako przesuwająca się czerwona strzałka w kółeczku.A wszystko to odbywa się dzięki podłączonej do laptopa za pomocą portu USB antenie GPS.Podaję link do strony domowej AutoRoute,gdzie można pobrać wersję "trial"na 60 dni.Strona w języku angielskim,ale na stronie jest tłumacz na język polski.
http://www.microsoft.com/uk/autoroute/home.aspx


UWAGA !!!
Mając dużo sprzętu i map w trucku podczas pokonywania każdej trasy,nie zwalnia nas to z obowiązku obserwowania drogi i wszystkich znaków zakazu,nakazu i znaków ostrzegawczych.Również w dalszym ciągu należy obserwować wszystkie znaki informacyjne,znaki kierunku i miejscowości,znaki uzupełniające i tabliczki do znaków drogowych.Należy zwracać szczególną uwagę na znaki tonażowe i wysokościowe.Również w czasie korzystania z "asystenta pasa ruchu",którego oferują nam mapy w nawigacjach,należy zwracać uwagę na znajdujące się na drodze znaki drogowe poziome,a zbliżając się do skrzyżowania z sygnalizacją świetlną zwracać na nią uwagę.


W takim razie,jak dzięki mapie radzisz sobie z zakazami tonażowymi i wysokościowymi.?
Na mapie drogi oznaczone są różnymi kolorami.

Gruby zielony - Autostrady płatne
Gruby brązowy - Autostrady niepłatne
Ciemny żółty - Drogi główne
Jazny żłty - Drogi drugorzędne
Biały - Drogi lokalne

Jakimi drogami nie powinny jeździć trucki ?
Patrząc na mapę i planując trasę,powinniśmy omijać drogi oznaczone kolorem białym i jak najmniej jeździc drogami oznaczonymi kolorem jasno żółtym.Pozostałem drogi oznaczone kolorami gruby zielony,gruby brązowy i ciemny żółty są przystosowanie do jazdy przez trucki.
Czasami zdarzy się ,że musimy przejechać drogą oznaczoną kolorem jasno żółtym lub białym na załadunek,bądź rozładunek wtedy należy zwracać szczególną uwagę na zakazy tonażowe i wysokościowe,ponieważ na tych drogach występuje ich najwięcej.Również czasami możemy spotkać zakaz tonażowy na drodze oznaczonej kolorem ciemno żółtym z powodu przerzucenia całego tranzytu na autostrady.Dlatego jadąc drogą oznaczoną kolorem ciemno żółtym,również musimy zwracać uwagę na zakazy tonażowe.Na drodze oznaczonej kolorem ciemno żółtym,raczej nie grozi nam niespodzianka typu "Za niski most"ale to również nie zwalnia kierowców od uważnego patrzenia na znaki drogowe.

Czy jest nawigacja,która jest idealna do trucków jeżeli chodzi o zakazy tonażowe i wysokościowe.?
Nie wiem czy jest,ja jeżdżę na tych mapach o których piszę,bacznie obserwuję znaki,ruch samochodów ciężarowych i nie mam problemu z zakazami tonażowymi i wysokościowymi.Jeżeli widzę na mapie tory przecinające drogę,patrzę na kolor tej drogi i gdy decyduję się nią jechać,za nim zbliżę się do mostu dokładnie szukam i wypatruję znaków.Za nim skręcimy w zaplanowaną drogę z ronda czy ze skrzyżowania,musimy patrzeć czy nie stoi znak informujący o zakazie tonażowym lub wysokościowym.
Moim zdaniem to jest odpowiedź jak radzić sobie z problemem zakazów tonażowych i wysokościowych.Ja osobiście nie ufał bym na tyle nawigacji,aby nie patrząc na znaki,ruch trucków i ogólnie do okoła siebie jechać ślepo za wskazaniami nawigacji.Jeżeli jadę daną drogą pierwszy raz i nie znam tej drogi,mam umiarkowane zaufanie do nawigacji.Gdy chcę skręcić np.w prawo a widzę zakaz tonażowy lub wysokościowy jadę dalej,patrzę na mapę gdzie się znajduję,na kolor drogi po której jadę,a w tym czasie nawigacja ustawiona na profil"osobowe"bardzo szybko znajduje inną trasę i w ten sposób dojeżdżam do celu.Czasami trzeba improwizować,na bierząco zmieniając trasę,ale dzięki mapie AutoRoute zawsze widzę,gdzie jestem i co jest przede mną.Nawigacja służy mi przede wszystkim do pokazywania ile zostało kilometrów do celu,szukania punktów POI i ustawieniu się na odpowiednim pasie,gdy jestem na drodze z wieloma pasami.Najpierw planuję trasę na AutoRoute a potem tą samą trasę przeżucam do nawigacji na AutoMapę.
 
 
     
26Lollipop26 


Tym śmigam: MAN TGX 18.440
Uprawnienia: A,B,C+E
Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 10 Lip 2012
Posty: 103
Skąd: Września [PWR]
Wysłany: 2012-08-14, 16:52   

Ogarnąłem sobie dzisiaj tą Mapkę AutoRoute,więc w pierwszej chwili myślałem że dostanę oczopląsu :shock: takie zagęszczenie wszystkiego hehe ale po 15 min zabawy stwierdzam że wcale to wszystko nie jest takie straszne i naprawdę w drodze może być naprawdę pomocne kwestia tylko douczenia się posługiwania tym oto narzędziem :-D
_________________
"Nieważne skąd pochodzisz. Ważne dokąd zmierzasz..."
 
 
     
mobil1994 
mobil1994


Tym śmigam: Audi A4/ VW Golf III
Uprawnienia: B
Pomógł: 20 razy
Wiek: 20
Dołączył: 01 Sie 2012
Posty: 937
Wysłany: 2012-08-14, 19:14   

26Lollipop26 napisał/a:
w drodze może być naprawdę pomocne kwestia tylko douczenia się posługiwania tym oto narzędziem :-D


Jak każda inna rzecz którą trzeba umieć używać ;-)
My także jak z tatą zakupiliśmy navi mio i wgrana została automapa, pierwsze kroki z nią, masakra, nic nie było po naszej myśli, wyznaczanie trasy to całkiem jazda bez trzymanki. :mrgreen: Ale wystarczyło się trochę pobawić, poustawiać, popróbować i teraz już lepiej nam się żyje 8-)
_________________
Mieć przed sobą 1500 kilometrów, za sobą 40 ton, a pod sobą 600 Koni Mechanicznych ! To marzenie każdego młodego kierowcy! Nie próbuj mnie od tego odwieźć. Chcę i zostanę kierowca wielkiego zestawu
 
     
Wojtas066 
MODERATOR


Tym śmigam: DAF XF 105
Pracuję w firmie: Brak
Uprawnienia: B1
Pomógł: 1 raz
Wiek: 18
Dołączył: 06 Cze 2012
Posty: 85
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-08-14, 19:56   

Również polecam tą mapkę. Warto używać najnowszej wersji 2011, ponieważ w starszej brakuje wielu dróg.
_________________

 
 
     
26Lollipop26 


Tym śmigam: MAN TGX 18.440
Uprawnienia: A,B,C+E
Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 10 Lip 2012
Posty: 103
Skąd: Września [PWR]
Wysłany: 2012-08-14, 20:59   

Cytat:
Również polecam tą mapkę. Warto używać najnowszej wersji 2011, ponieważ w starszej brakuje wielu dróg.


One raczej nie mają jakichś starszych i nowszych wersji tak jak Auto Mapa np. 6.9 potem 6.10 ABCDE :) po prostu idą rocznikowo Aotoroute 2010,2011 itd. Czy się mylę??
_________________
"Nieważne skąd pochodzisz. Ważne dokąd zmierzasz..."
 
 
     
trewal 

Wiek: 28
Dołączył: 14 Sie 2012
Posty: 1
Skąd: Sanok
Wysłany: 2012-08-14, 21:00   

witam możecie napisać jak zainstalować ta mapę na laptopa?z jakiej strony ją pobrać .czy można gdzieś kupić płytke z mapką.dzieki
 
 
     
MariuszR420 
EP55185


Tym śmigam: SCANIA R420
Uprawnienia: ABCDE
Wiek: 43
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 34
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 2012-08-15, 11:23   

Podaj mi na PW swojego maila to w wolnej chwili wyślę Ci Auto Route 2011 :-)
 
     
Lukasz 

Pracuję w firmie: wyjazdy po auta na UE lawetami
Uprawnienia: BCE
Wiek: 31
Dołączył: 15 Sie 2012
Posty: 10
Skąd: Radom i okolice
Wysłany: 2012-08-15, 23:14   

MariuszR420, a jaką masz wersje tej mapy?? podzielisz sie i ze mną?
 
     
krisak

Dołączył: 23 Sie 2012
Posty: 13
Wysłany: 2012-08-23, 18:38   

Czy też mieliście problemy z zainstalowaniem anteny?
Bo antene mam sprawną w automapie śmiga
ale w autorout nie działa,wykrywa że jest na com 8(u mnie),ale potem
krzyczy że ---------------------------
Microsoft AutoRoute
---------------------------
The GPS receiver is sending messages, but they are not being recognised as NMEA 2.0-compatible. Make sure the GPS receiver input/output format is set to deliver NMEA 2.0-compatible messages at the correct baud (4800 bps).
---------------------------

Wie ktoś jak to rozwiazac,w automapie działa na com 8,9600
 
     
KDtruck 


Uprawnienia: A,B,C,E,ADR
Pomógł: 1 raz
Wiek: 41
Dołączył: 21 Maj 2012
Posty: 69
Wysłany: 2012-08-24, 15:36   Auto Route i GPS

1.W Auto Route musisz ręcznie ustawic port,który system przydzielił antenie.Jeżeli przydzielił 8 COM to w ustawieniach podajesz ten port.
2.Jaką masz antenę,bo wiadomośc którą otrzymałeś od programu,mówi że jest problem z kompatybilnościa 2.0
 
 
     
krisak

Dołączył: 23 Sie 2012
Posty: 13
Wysłany: 2012-08-24, 17:52   

Tak tak,port oczywiście przydzieliłem ręcznie
A antena to
ODBIORNIK GPS USB
NA CHiPSECIE Skytraq Venus 6 - 65 kanałów
Mysle, że może chodzić o to,że ona pracuje na 9600 a nie na 4800
bo w automapie,mam ustawione parametry com 8-9600 i śmiga
jak przestawie na 4800, to juz nie działa
Tylko jak w autoroucie ustawic na 9600,bo tam takiej opcji nie ma,
albo antene na 4800-ale też nie wiem jak
 
     
crazy-pl
DAF Fanatyk :D


Tym śmigam: MB 410D Man L2000 Fendt Vario
Pracuję w firmie: Bezrobotny
Uprawnienia: B,C,D,E ADR, KK :)
Dołączył: 01 Sie 2012
Posty: 108
Skąd: Andrychów
Wysłany: 2012-08-26, 18:07   

Mam pytanie czy próbował ktoś to na linuxie Ubuntu :?: :?:
_________________
Prawko : BCDE
Jechałem: Man F2000 + naczepa, Mercedes Atego 1223 , Man L2000 , Bus Mercedes 410D z przyczepą i wiele innych :)
Pierwsza trasa Polska - Rumunia w podwójnej.
Prawy fotel tylko z szefem i tylko 50km :)
 
 
     
dawid0405 

Uprawnienia: B,C,C+E
Wiek: 21
Dołączył: 09 Sie 2012
Posty: 5
Skąd: Gorzów Wlkp
Wysłany: 2012-08-29, 22:41   

A można wiedzieć skąd można ją ściągnąć?
 
 
     
Skiba 

Tym śmigam: Opel Astra G 1.8 16V jak narazie ;]
Pracuję w firmie: ...
Uprawnienia: B, B+E, C, C+E, KW,ADR
Wiek: 29
Dołączył: 01 Wrz 2012
Posty: 11
Skąd: WLKP
Wysłany: 2012-09-01, 16:17   

crazy-pl napisał/a:
Mam pytanie czy próbował ktoś to na linuxie Ubuntu :?: :?:


Rusza pod Wine, ale z anteną nie próbowałem bo jeszcze nie mam ;p
 
 
     
Michau

Uprawnienia: B
Dołączył: 05 Sie 2012
Posty: 3
Skąd: Bytom
Wysłany: 2012-09-01, 16:37   

krisak napisał/a:
Czy też mieliście problemy z zainstalowaniem anteny?
Bo antene mam sprawną w automapie śmiga
ale w autorout nie działa,wykrywa że jest na com 8(u mnie),ale potem
krzyczy że ---------------------------
Microsoft AutoRoute
---------------------------
The GPS receiver is sending messages, but they are not being recognised as NMEA 2.0-compatible. Make sure the GPS receiver input/output format is set to deliver NMEA 2.0-compatible messages at the correct baud (4800 bps).
---------------------------

Wie ktoś jak to rozwiazac,w automapie działa na com 8,9600



Zainstaluj sterowniki USB 2.0 :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Grafika: Shaxo | Wdrożenie: JacobCode.pl
Copyright © 2012 by FastKill.pl
http://www1.picturepush.com/photo/a/9147869/640/9147869.jpg