Wyszukiwarka:
 




Poprzedni temat «» Następny temat
Szybko, łatwo, smacznie
Autor Wiadomość
Wojtas066 
MODERATOR


Tym śmigam: Peugeot 206
Pracuję w firmie: Brak
Uprawnienia: B
Pomógł: 1 raz
Wiek: 23
Dołączył: 06 Cze 2012
Posty: 85
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-08-17, 18:42   Szybko, łatwo, smacznie

Witam wszystkich, wiem, że nie każdy potraqfi gotować, a tym bardziej w tak ciężkich warunkach jak auto. Dlatego też postanowiłem założyć temat, w którym będziemy mogli podawać przepisy na szybki, smaczne i zarazem łatwe dania. W końcu ile można jeść tych zupek chińskich... :-D

Kurczak + Ziemniaki/Ryż


Składniki:
- pierś z kurczaka
- ziemniaki
- ryż

Sposób przygotowania:
Dużo się rozpisywać nie trzeba, pierś z kurczaka na patelnię i smażymy lub kupujemy już pierś kurczaka z panierką (w Biedronce bardzo dobra jest). Do tego ziemnaki, albo ryż dla urozmaicenia. Warto też pamiętać, aby dodać bardzo małą ilość soli do ziemniaków. Dla urozmaicenia, można pociąć w paski pierś z kurczaka i zjeść ją wraz z ryżem. Wyjdzie nam a'la chińszczyzna :mrgreen:

Spagetti


Składniki:
- makaron spagetti
- puszka lub dwie pomidorów
- 2 cebule
- bazylia(najlepiej świeża)
- oliwa z oliwek
- masło
- jak kto woli kiełbasa, boczek itp

Sposób przygotowania:
Cebule pokroić na drobno i mięso tak samo i podsmażyć z połową kostki masła i 100ml oliwy. Dodać potem pomidory z puszki i pokrojone w paski liście bazylii. Gotować mieszając przez ok 5 min. Nie przejmować się, że za rzadki. Makaron gotować 3/4 czasu podanego na opakowaniu i nastęnie po odcedzeniu dodać go do sosu a nie odwrotnie i wymieszać.

To tyle co znam. Piszcie swoje przepisy w komentarzach :-D
_________________

 
 
     
Zalew 

Tym śmigam: Peugeot Boxer I/ VW Golf mk3
Pracuję w firmie: Transport - Castorama
Uprawnienia: B
Wiek: 28
Dołączył: 14 Sie 2012
Posty: 3
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2012-08-17, 18:55   

Dla kierowców z lodówką na pokładzie

Kurczak z cebulą w kurkumie i z zieloną fasolką

czas przygotowania: 15-20 minut

250 g kurczaka
1 duża cebula
1 łyżeczka kurkumy
sól do smaku
300 g zielonej fasolki szparagowej (mrożona)
2 solidne łyżki śmietany do zup i sosów (ja daję gęstą, kwaśną 18%)

Mięso myję i osuszam, usuwam ewentualne błonki i bardziej tłuste kawałki. Kroję w mniejsze kawałki np. paski czy kostkę.

Cebulę obieram i kroję w półtalarki lub piórka.

Rozgrzewam patelnię, dodaję niewielką ilość oliwy z oliwek oraz łyżeczkę kurkumy i podsmażam chwilę przyprawę (uwaga, aby się spaliła!). Kiedy kurkuma zacznie pachnieć, dodaję szybko cebulę i równie szybko mieszam całość, rozprowadzając przyprawę na cebulowych nitkach. Zimna cebula ostudzi nieco patelnię i przyprawę, ale i tak trzeba działać szybko, by nic się nie przypaliło;) Jeśli trzeba dolewam odrobinę oliwy, by cebula nie była za sucha, po czym zmniejszam grzanie i podsmażam całość do chwili, gdy cebula się zeszkli –wystarczy kilka minut.

Wtedy dodaję mięso, solę je, po czym zwiększam grzanie i smażę chwilę do czasu, gdy mięso zetnie się z wierzchu (zamykając tym samym całą jego soczystość w środku;)).

Szykuję fasolę -jeśli biorę świeżą, to myję, oczyszczam i obieram, po czym kroję w 2-3 centymetrowe kawałeczki; jeśli biorę mrożoną, to po prostu ją przygotowuję, by była w pobliżu;)

Kiedy mięso jest z wierzchu ścięte, dodaję zieloną fasolkę szparagową, mieszam, przykrywam i duszę/smażę pod przykryciem przez ok. 10 minut, a tak naprawdę do czasu, gdy fasolka będzie odpowiednio miękka. Na koniec, jeśli trzeba, doprawiam do smaku.

I to mogłoby być już gotowe danie. Ja jednak dość często dodaję na sam koniec śmietanę tj. wyłączam grzanie, dodaję śmietanę, dokładnie mieszam i podaję w tym prostym śmietanowym sosie.

Serwuję koniecznie na gorąco -świetnie smakuje z ryżem, z ziemniakami czy po prostu z pieczywem.


Przepis sprawdzony zaczerpnięty od znajomej z pewnego serwisu internetowego.
_________________

" Kiedy się wypełniły dni i przyszło zginąć latem, prosto do nieba czwórkami szli żołnierze z Westerplatte..."
 
     
MichalScania 

Pracuję w firmie: podaję hasło: okoń !!!!
Pomógł: 18 razy
Wiek: 26
Dołączył: 06 Lip 2012
Posty: 1332
Wysłany: 2012-08-17, 21:04   

Ser zapiekany + frytki + surówka ( dla osów lubiących dużo i tłusto, ale z narzędziami !



Składniki: żółty ser w kawałku ( chodzi o ten kwadrat, okrąg ), ziemniaki, surówka ( może być kupna ), bułka tarta, jajko, olej

Potrzebujemy: frytkownica ( ewentualnie garnek z sitkiem ), patelnia, talerzyki

Przyrządzanie: ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na połówkę dwa razy i wycinamy nasz kształt frytek. w międzyczasie powinniśmy rozgrzać porządnie nasz olej w garczku, frytkownicy. gdy skończymy przyrządzanie ziemniaków, a nasz olej jest gorący, frytki wrzucamy i przykrywamy jakąś przykrywką lub talerzykiem. frytki będą sobie dochodzić, a my w tym czasie przyrządzamy ser. do jednego talerzyka rozbijamy jajko i ubijamy je, aż żółtko połączy się całkiem z białkiem. do drugiego talerzyka przygotowujemy bułkę tartą. ser wrzucamy do talerzyka z jajkiem obracamy go tam z dwóch stron, następnie do bułki tartej i również z dwóch stron taplamy. wrzucamy go na rozgrzaną patelnię w gęstym oleju. przykrywamy i pilnujemy. jak się będzie już topił to przewalamy dziada na drugą stronę. gdy frytki będą gotowe,a nasz ser stopiony smyramy to wszystko na talerz, dodajemy surówki i źremy. SMACZNEGO JO

Przepis w całości by Michał
 
     
Wojtas066 
MODERATOR


Tym śmigam: Peugeot 206
Pracuję w firmie: Brak
Uprawnienia: B
Pomógł: 1 raz
Wiek: 23
Dołączył: 06 Cze 2012
Posty: 85
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-08-21, 21:15   

Sałatka- czyli szybko, prosto oraz zdrowo



Składniki:
1 puszka kukurydzy
1 słoik tartego selera
5 jaj ugotowanych na twardo
10 plasterków szynki lub kiełbasy
pęczęk szczypiorku
3-4 łyżki majonezu (jogurtu)
sól i pieprz do smaku

Kukurydzę i seler odsączamy, wkładamy do miski dodajemy jaja pokrojone w grubszą kostkę oraz pokrojoną szynkę (kiełbasę). Następnie dodajemy posiekany szczypiorek oraz majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Smacznego! :)
_________________

 
 
     
MichalScania 

Pracuję w firmie: podaję hasło: okoń !!!!
Pomógł: 18 razy
Wiek: 26
Dołączył: 06 Lip 2012
Posty: 1332
Wysłany: 2012-11-08, 19:40   

refresh, bo temat wymarł. dodajcie coś nowego, bo głodny jestem :)
 
     
Piotraso

Dołączył: 08 Lis 2012
Posty: 8
Wysłany: 2012-11-09, 18:01   

Akurat jestem po obiadku więc może takie coś a'la 'fast food'
Mianowicie Fishburger :)
Potrzebujemy kawałek usmażonej ryby. Ja używam na jedną bułkę 2-3 paluszki ale może być tez filet, według uznania.
Bułki, najlepiej jakieś większe, żeby pomieścić składniki w środku.
Ser żółty, pomidor, sałata, surówka np. colesław, ketchup, majonez.
Bułkę z serem i paluszkami wsadzasz do mikrofali aż ser się stopi. Ja nie lubię zbyt stopionego więc w zależności od mikrofalówki jest to 1:15 min. do 1:45 min.
Następnie smarujesz majonezem, dodajesz surówkę, pomidory itd. na koniec polewasz ketchupem.
W zależności od 'wypasu' bułki 2-3 powinny cię napchać :mrgreen:
Życzę smacznego i również czekam na ciekawe pomysły!
 
     
MichalScania 

Pracuję w firmie: podaję hasło: okoń !!!!
Pomógł: 18 razy
Wiek: 26
Dołączył: 06 Lip 2012
Posty: 1332
Wysłany: 2012-11-10, 22:07   

Łoooooooo haha pyszne musi być :D nie jestem przekonany do kupowania rybnych paluszków, bo dla mnie to smaku nie ma, ale ten przepis brzmi super ! :mrgreen:
 
     
Piotraso

Dołączył: 08 Lis 2012
Posty: 8
Wysłany: 2012-11-11, 09:31   

Polecam paluszki z filetów nie mielonych ryb, są one droższe no ale faktycznie wtedy dopiero smakują jak ryby. Ja używam paluszków z Lidla, są ok!
 
     
chizar 

Uprawnienia: B...
Wiek: 29
Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 54
Skąd: Wołomin
Wysłany: 2012-11-14, 16:27   

Piotraso napisał/a:
więc w zależności od mikrofalówki jest to 1:15 min. do 1:45 min.


Mikrofalówkę w trasę? :mrgreen:
_________________
Był tu link, ale kazali usunąć :P
 
 
     
Waldek80 


Tym śmigam: MB Actros, MAN, Volvo, Daf...
Pracuję w firmie: Kawczyński Logistics
Uprawnienia: B, C, C+E, KW, KK
Pomógł: 9 razy
Wiek: 39
Dołączył: 02 Wrz 2012
Posty: 305
Skąd: TSZ
Wysłany: 2012-11-14, 17:49   

No też zauważyłem, że mniej więcej połowa zamieszczonych tutaj przepisów jest praktycznie nie do zrealizowania w warunkach, jakie ma do dyspozycji europejski kierowca w trasie ;)

Oto mój prosty sposób na spaghetti, oczywiście na bazie półproduktów zabranych z domciu i sosu ze słoika, ale naprawdę palce lizać. Zresztą nawet jak jestem w domu, to dokładnie w taki sam sposób przygotowuję to danie, każdy się nim zachwyca, więc chyba jest całkiem smaczne ;)

Bazą do naszego sosu będą kotlety mielone, które oczywiście przyrządzimy sobie w domu. Najlepiej, żeby były one smażone na patelni a nie pieczone w piekarniku. Jeśli chcemy solidną porcję dla jednej osoby, to jeden standardowej wielkości kotlecik spokojnie nam wystarczy. Dodam przy tym, że takie kotlety możemy spokojnie w domu przechowywać w zamrażarce nawet przez miesiąc o ile nie dłużej, ważne tylko, żeby po rozmrożeniu zjeść je tak w przeciągu 24-48 godzin (przy założeniu, że w tym czasie będą przechowywane w lodówce). Jeśli natomiast zabieramy w trasę kotlety dopiero co usmażone, to myślę, że 4-5 dni nam w lodówce spokojnie poleżą.

Dobra, przejdźmy do rzeczy :mrgreen:

Składniki (porcja dla 1 osoby):
- 1 kotlet mielony
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy (oregano, zioła prowansalskie, chili, papryka ostra, papryka słodka)
- 1/3 paczki (około 160-170g) makaronu spaghetti, polecam jakiś z pszenicy durum
- 1 łyżka stołowa oleju
- około 50g sera żółtego (nie musi to być parmezan, poczciwy gouda czy edamski też się nada)
- 1 słoik sosu do spaghetti bolognese (polecam sosy z firmy Dawtona - stosunkowo niedrogie i naprawdę smaczne)

Naszego kotleta kroimy na drobną kosteczkę i wrzucamy na uprzednio rozgrzaną patelnię (najlepiej oczywiście teflonową, żeby niczego nie przypalić). Podczas podgrzewania mięsa rozgniatamy je na patelni łopatką, tak aby uzyskać w miarę jednolitą pastę. W międzyczasie dodajemy rozgnieciony czosnek i pozostałe przyprawy do smaku (za wyjątkiem papryki słodkiej, którą jeśli już chcemy, to dodajemy na samym końcu - inaczej nam zgorzknieje i popsuje smak potrawy). Gdy mięsko mamy już mocno podgrzane i solidnie "rozgniecione", zalewamy je sosem i podgrzewamy przez kolejne 3-4 minuty, ciągle przy tym mieszając. Pusty słoik po sosie można wypłukać wodą (najlepiej wcześniej przegotowaną) i zawartość wlać na patelnię - wówczas nasz sosik będzie nieco rzadszy, przez co wygodniejszy do spożycia. Pod koniec podgrzewania dodajemy żółty ser (utarty na tarce lub posiekany w drobną kostkę) i ewentualnie paprykę słodką. Po rozpuszczeniu się sera mamy już gotowy sos.

Gotujemy makaron (przepis będzie na opakowaniu :lol: ). Dodam tylko, że warto podczas gotowania (zanim wrzucimy makaron) dolać łyżkę oleju do wody, to wtedy makaron nam się nie sklei. Odcedzamy makaron, przekładamy na talerz, zalewamy sosem i mamy wypasione danie, którym najadłyby się nawet dwie osoby :mrgreen:

Czas przygotowania - przy jednym palniku trzeba liczyć około 10-15 minut na sos i 15-20 minut na makaron. Wniosek - lepiej mieć dwa palniki, bo wówczas z gotowaniem i jedzeniem możemy spokojnie się wyrobić na pauzie 45-ce :-)

Oczywiście jeśli nie przeszkadza nam jedzenie przez dwa dni z rzędu tego samego, to możemy sobie przygotować 2x więcej sosu, który nawet bez lodówki nie powinien nam się popsuć, a w lodówce to już na pewno dzień przestoi. Jak zrobić 2x więcej sosu, nie wykosztowując się zbytnio? Dajemy 2 kotlety, 2x więcej żółtego sera, 2x więcej czosnku (o ile lubimy czosnek oczywiście), jeden słoik sosu do spaghetti, nieco więcej wody przy "opłukiwaniu" słoiczka, a resztę możemy uzupełnić ketchupem (ważne, żeby nie był to jakiś najtańszy ketchup, polecam Pudliszki) - wówczas uzyskamy jeszcze bardziej pomidorowy smak, co akurat mi bardzo podchodzi.

Smacznego!
 
     
Nilfgardczyk 

Pracuję w firmie: Student Logistyki
Uprawnienia: B, C, C+E, kod 95
Pomógł: 3 razy
Wiek: 28
Dołączył: 14 Sie 2012
Posty: 227
Skąd: Białystok, Suwałki
Wysłany: 2012-11-14, 18:18   

Odkad spróbowałem prawdziwego sosu to sos z torebki lub słoika to dla mnie trucizna i profanacja ;p Czego bym nigdy nie jadł ;d
_________________
W internecie jest mnóstwo oszustów, przelej mi 10 zł to powiem Ci jak ich uniknąć.
 
 
     
mobil1994 
mobil1994


Tym śmigam: VW Polo IV
Uprawnienia: B, B+E, C, C+E, KW, KK
Pomógł: 30 razy
Wiek: 26
Dołączył: 01 Sie 2012
Posty: 1166
Wysłany: 2012-11-14, 18:36   

chizar napisał/a:
Piotraso napisał/a:
więc w zależności od mikrofalówki jest to 1:15 min. do 1:45 min.


Mikrofalówkę w trasę? :mrgreen:



Nie raz już widziałem mikrofalówki w ciężarówkach, kierowcy jeżdżący na przerzutach, którzy dość długo byli w trasie montowali sobie mikrofale w jednym ze schowków i ona była podłączana (nie wiem dokładnie jak) i śmigało ;-)
Wtedy możesz sobie np kupić pizze mrożoną i na szybko masz posiłek czy inne danie na ciepło ;-) Fajna sprawa coś takiego ;-)
_________________
Mieć przed sobą 1500 kilometrów, za sobą 40 ton, a pod sobą 600 Koni Mechanicznych ! To marzenie każdego młodego kierowcy! Nie próbuj mnie od tego odwieźć. Chcę i zostanę kierowcą wielkiego zestawu
 
     
mlodyAKP 
Astra Klub Polska

Tym śmigam: Scania 114L 380 + patelka
Pracuję w firmie: firma transportowa
Uprawnienia: b,c,c+e
Wiek: 30
Dołączył: 15 Mar 2013
Posty: 18
Skąd: Kielcownia
Wysłany: 2013-03-15, 13:02   

Jeśli co tydzień jesteś w domu to polecam weki. :) Taki bigosik czy pomidorowa ze słoiczka do garnka i podgrzewamy. Jak osiągnie odpowiednią temperaturkę to wyjmujemy chlebek i łyżkę/widelec i smacznego. :) Zaoszczędzimy w ten sposów i pieniążki, i czas i przede wszystkim nasze zdrowie. :) Ew do tego polecam szybką sałateczkę czyli 2 pomidorki i jeden ogórek pokrojony w kostkę. :)
_________________
"...a niepodzielnie królującą elitę stanowią świętokrzyscy patelniarze..."
 
     
Bokser 


Tym śmigam: Daf Xf SSC Euro 6. 2014 rok. Chłodnia.
Uprawnienia: B.B/E.C.C/E, KW, KK
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 08 Sie 2013
Posty: 178
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-10-23, 22:15   

Siemanko, kręcę pauzę i tak wpadłem na pomysła.

Wypisujcie jakieś patenty na dobrą i szybką szamkę a trasie, może ktoś napisze coś kreatywnego i będzie smacznie hehe.

Trzeba rozruszać ten temat bo napewno się przyda bo jak wiadomo Driver lubi zjeść :D

Ja z przepisów widzianych na parkingach próbowałem lub polecam.

1. Chlebek w jajku. ( moczysz, smażysz i gotowe )
2.Placek prawie węgierski czyli placek smażony z kiełbaską,cebulą i dodatkami wedle uznania ( Coś podobnego do omleta :D )
3. Naleśniki z mięsem mielonym zawiniętym w środek, oczywiście mięso odpowiednio przyprawione.

A na długie pauzy, jak masz chęć na % to - Kociołek Panoramixa :D

-1 litr wódki (wyborowa, biała żubrówka itp)
-3 mocne piwa (choć ja sam robiłem kilka razy to brałem zwykłe piwo)
-butelkę wina musującego (nie polecam tylko wytrawnego)
-litr napoju energetyzującego.
-butelkę soku żurawinowego lub wiśniowego czy kto jakie lubi

Całość mieszamy i gotowe, polecam bo smakuje naprawdę ciekawie :)

Dawajcie jakieś swoje opcje i patenty na umilenie sobie czasu.. :)
 
     
LordTom83 

Pracuję w firmie: Miratrans
Uprawnienia: A, B, C, E, KK, ADR
Pomógł: 13 razy
Wiek: 37
Dołączył: 04 Gru 2012
Posty: 316
Skąd: Kutno
Wysłany: 2013-10-24, 17:51   

-Skoro naleśniki z mięsem to również z dżemem, serkiem homogenizowanym. Z serem chyba trzeba zapiec więc niewykonalne :)
-jajecznica
-makaron smażony z jajkiem
-spaghetti (makaron 10-12 minut, podsmażasz mięso mielone ok 10 minut, dodajesz fix knorra, gotujesz z 10 minut, posypujesz serem i jedzenia masz na 3 obiady)
-warzywa smażone na patelni, dodasz podsmażone piersi kurczaka w kostce i też obiad
-smażone filety drobiowe + ziemniaki/kasza
-jajko sadzone + ziemniaki
-potrawka z kurczaka (smażone piersi kurczaka w kostce + fix knorra + śmietana +makaron)

tyle przyszło mi do głowy, wszystko powinno udać się zrobić na jednym palniku i w pauzie 45 minut
_________________
A - 15.06.2007 (I podejście)
B - 15.06.2007 (I podejście)
C - 03.12.2008 (III podejścia)
C+E - 19.03.2013 (I podejście)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Grafika: Shaxo | Wdrożenie: JacobCode.pl
Copyright © 2012 by FastKill.pl
http://www1.picturepush.com/photo/a/9147869/640/9147869.jpg